Wortelsalade, gluten- en lactosevrij

IMG_1755

Wortelsalade,glutenvrij en lactosevrij

Ingrediënten voor 4 personen

Deze wortelsalade, gluten-en lactosevrij, is eenvoudig te bereiden en is bij ons thuis  telkens erg in trek bij feestelijke maaltijden. Gebruik zo mogelijk biologisch(dynamisch) geteelde ingrediënten want die smaken extra lekker. Tenzij je je groentes  lekker direct uit je moestuin kunt halen: verser kan het niet!

 • ongeveer 300 gram wortel
 • citroensap

  IMG_1770

  fris en smeuïg eindresultaat

 • 1 appel
 • 20 gram zonnebloempitjes
 • glutenvrije shoyu of tamari
 • 2 eetlepels rozijnen
 • 1 eetlepel glutenvrije natuurvoedings mayonaise

We beginnen met een klein bodempje citroensap in een salade schaal. Hierboven raspen we de wortel (ja ja, nou merk je wel dat je je spieren gebruikt…). Goed doorscheppen want het citroensap maakt dat de wortels mooi oranje blijven. Vervolgens schillen we eventueel de appel en snijden deze in kleine stukjes. Ook de appel dient in contact te komen met het citroensap, want het vruchtvlees blijft dan mooi wit. De salade smaakt nu al heerlijk fris.

De volgende stap is het gieten van een klein scheutje -niet teveel- glutenvrije shoyu of tamari in een porseleinen kommetje. De zonnebloempitjes worden in een droge koekenpan met dikke bodem bij geringe temperatuur langzaam geroosterd. Laat ze zo egaal mogelijk net een beetje bruin worden, terwijl je erbij blijft staan en aldoor de pan doorroert. En blijf erbij want ze kunnen anders zomaar aanbranden. Doe ze op het moment dat ze mooi bruin zijn meteen – heet !- in het kommetje. De sojasaus bruist en spettert dan en je moet met een lepeltje snel de pitjes doorroeren want dan krijg je heerlijk knapperige zonnebloempitjes.

Rest nog het toevoegen van de eventueel voorgewelde rozijntjes en voor de liefhebbers van een wat smeuïge salade voeg je  de eetlepel glutenvrije natuurvoedings mayonaise toe.  Alles mengen…eet smakelijk!

Hier zien we stapsgewijs hoe we de wortelsalade, gluten- en lactosevrij, met enkel pure ingrediënten bereiden

Author: Marion Kiekebosch

Ik ben Marion Kiekebosch: de oprichter van Healthy Cells en een groot fan van natuurgeneeswijzen.