Reckeweg “Zijn visie op hoe ziekte ontstaat” Schema van de zes ziektestadia

Reckeweg   “Zijn visie op hoe ziekte ontstaat”

Schema van de zes ziektestadia

“Ziekten ontwikkelen zich niet als een donderslag bij heldere hemel, maar ontwikkelen zich uit de dagelijkse kleine zonden tegen de natuur. En als deze zich hebben opgehoopt, breken ze schijnbaar plotseling uit in een ziekte!”     Hippocrates

Dr. Reckeweg merkte dat aandoeningen er niet van de ene op de andere dag zijn. Ze ontstaan eerst “onopgemerkt” en geleidelijk in een klachtenvrij en daardoor verborgen stadium; het voorstadium van ziekte.  Dit schijnbare gebrek aan symptomen is gevaarlijk omdat de toestand van de lichaamsvochten wel degelijk verslechtert.  Dit klachtenvrije stadium gaat langzaam over in onschuldig ogende klachten, zoals in het eerste ziektestadium  is beschreven. Op den duur kunnen de gifstoffen zich zo ophopen, dat er  ziekte uitbreekt. Door flink zijn,  niet voldoende aandacht willen geven aan deze verschijnselen, kan ziekte zich dieper nestelen.

Hieronder staan de bevindingen van dr Reckeweg zoals hij die in de ziektestadia observeerde. Het is  raadzaam om klachten niet verder dan uiterlijk het tweede stadium  te laten doorwoekeren.

1) Uitscheidingsfase: gebrek aan eetlust, transpireren, vermoeidheid, verkoudheden, slijm opgeven, hoesten, tranende ogen, niezen, diarree, vaak plassen, slaapstoornissen, ademhalingsproblemen.

Het lichaam probeert in fase 1, door extra gebruikmaking van de normale uitscheidingsmogelijkheden, zijn afvalstoffen te lozen; dus via de huid, het urinewegstelsel, het darmkanaal, het ademhalingsstelsel en de lymfe. (Ons idee is daarbij “niets om me zorgen over te maken”. Hierdoor nemen we geen  maatregelen om de levenskracht te versterken en kan de ziekte het lichaam binnen sluipen.)

2) Ontstekingsfase: ontsteking, abces(etter, slijm), bindweefselontstekingen, angina, huiduitslag, zenuwontsteking, gewrichtsontsteking, maagontsteking, darmontsteking, urineweginfecties, koorts, griep, alles dat eindigt op ‘itis’ (=ontsteking)

In deze ontstekings- of reactiefase probeert het lichaam met heftige reacties ( koorts, ontsteking, zwelling, pusvorming) de gifstoffen onschadelijk te maken. (In wezen zijn dit gezonde tekenen: er is genoeg gezonde activiteit van het lichaam aanwezig om zelf de ziekte op een natuurlijke wijze te lijf te gaan. Behalve bij acute levensbedreigende situaties, zorgen koorts- en ontstekingsremmende middelen (bijvoorbeeld penicilline, corticosteroïden, allopatische histamineremmers) enkel dat de ziekte dieper het lichaam in gedreven wordt. De natuurgeneeskundige kent veel mogelijkheden voor deze fase.)

3) Verslakkingsfase: levervlekken en andere huidverontreiniging, stoflong, galstenen, nierstenen, jicht, reumatische aandoeningen, poliepen, myomen, goedaardige tumoren, aderverkalking, lymfeklierzwelling, bloedafwijkingen

In de verslakkings- of gifstapelingsfase slaagt het lichaam er niet meer in om met heftige (ontstekings-) reacties van de gifstoffen af te komen.  Het probeert dan verdere schade te voorkomen door de afvalstoffen zoveel mogelijk te concentreren op een plek.

4) Verzadigingsfase:
In de verzadigingsfase tast de ziekte de celstructuur aan en ook de orgaanstructuren, waardoor herstel bijna onmogelijk wordt.
5) Degeneratiefase:
De cellen zijn zo beschadigd dat ze niet meer kunnen herstellen.
6) Neoplasmafase:
Het regulerende mechanisme,  de celkern is aangetast. Er ontstaat een wildgroei aan cellen.”
 
Wat kan je zelf doen om je gezondheid te verbeteren?

De grootste vijand van je gezondheid zijn in mijn ogen milieufactoren, medicijnen en stress.

Niemand ontsnapt aan de vervuiling binnen ons moderne leven. Chemische stoffen, zware metalen, plastics zijn niet goed voor onze gezondheid. Hoe meer vervuiling, hoe slechter onze gezondheid. Dat hebben we hierboven kunnen zien in het stukje “schema van Reckeweg” dat ik hierboven (deels) heb beschreven.

Compleet in de stijl  van leefstijlgeneeskunde geef ik wat tips die je direct in je dagelijks leven kunt toepassen. Je lichaam heeft immers het vermogen om zichzelf te ontgiften. Lees hier welke praktische tips ik hier heb.

*Drink geen koffie voor 11.00 – 12.00 uur, zorg dat je voor elk kopje minstens zoveel water drinkt. 
*Drink buiten de maaltijden om minstens anderhalve liter water.
*Koop zoveel mogelijk vers, onbewerkt, biologisch eten.
*Eet vrijwel geen tussendoortjes tussen de maaltijden.
*Probeer suikervrij te eten; natuurlijke suikers mogen wel maar ook die met mate.
*Eet liefst niet na het avondeten.
*Kijk uit met elk verzorgingsproduct dat schuimt; de meeste bevatten Sodium Laureth Sulfate (bewezen kankerverwekkend).   
*Smeer niks op je huid dat je ziek maakt wanneer je het op zou eten. Het komt door je huid heen.
*Haal alleen de natuurlijke schoonmaakmiddelen (azijn, zout, natriumbicarbonaat) of bijvoorbeeld Ecover in huis. 
*Reguliere wasmiddelen zitten vol met synthetische geurstoffen; superslecht voor je zenuwzintuigstelsel. 
*Idem dito met parfums, luchtverfrissers, en nog veel meer dat synthetisch geurt…   
*Laat je amalgaan vullingen vervangen, deze bevatten zeer schadelijke kwik. En voorkom nieuwe gaatjes! 
*Mocht een antibioticakuur onafwendbaar zijn, gebruik dan onmiddellijk een probiotisch middel.
*Vermijd transvetten (halvarine, margarine, gebrande nootjes, gefrituurd)

Deze lijst is nog lang niet klaar, maar voorlopig lijkt dit me genoeg…, gezonde groetjes, Marion.